Lepas Habis ‘Paper’ SPM, Pelajar Ziarah Cikgu Di ‘Rumah Baru’nya

Jasa bakti dan pengorbanan guru dalam usaha memperkasa pendidikan dan mendidik para pelajar untuk membangun anak bangsa, sebagai generasi yang kelak akan menjadi peneraju serta pemimpin negara masa hadapan, sentiasa dihargai.

Meskipun guru yang mengajar kita telahpun meninggal dunia, namun setiap nasihat dan tunjuk ajar mereka yang tidak pernah jemu tetap kita kenang.

Berikutan kisah yang sama boleh dikaitkan dengan sebuah video perkongsian tular dimana sekumpulan pelajar SPM yang telah menamatkan peperiksaan, melawat ‘rumah baru’ guru kesayangan mereka.

Menerusi video yang dimuat naik oleh seorang pengguna TikTok iaitu @azeemiskndr, kelihatan mereka dalam perjalanan menuju ke sebuah tanah perkuburan.

Walaupun sudah terpisah oleh ajal, namun kasih sayang mereka masih lagi utuh sehingga mereka sanggup pergi ke pusara gurunya itu setelah habis menjawab peperiksaan.

Dapat juga kita lihat mereka sedang menghadiahkan bacaan doa buat gurunya itu.

Susulan dari itu, terdapat penjelasan yang tertulis di ruangan komen oleh seorang anak murid guru tersebut sebab mengapa mereka terlampau sayang akan arwah guru yang dikenali sebagai Cikgu Normala.

“Kami sayang sangat cikgu tu banyak bagi semangat dekat budak kelas belakang macam kami ni, banyak bagi tips macammana nak berjaya, banyak nasihat dia bagi” – komen salah seorang anak murid Cikgu Normala.

Pautan Video :

 

Meninjau di ruangan komen, rata-rata warga netizen mengkui turut berasa sebak dan dalam masa yang sama memuji tindakan sekumpulan pelajar ini.

Bukan itu sahaja, para netizen juga turut menitipkan doa agar roh arwah Cikgu Normala dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman.

Antara komen warga netizen:

“Arwah cg mesti berbangga ada anak murid mcm kalian. Terbaik anak muda. Jgn terlibat dgn benda2 yg x elok. Ingat pesan cikgu.”

“MasyaAllah…bangganya saya kalau dpt anak murid mcm uols…syabas semua…moga Allah tempatkan roh cikgu dlm kalangan org2 solehin…”

“Teruskan jadi anak-anak yang baik akhlak, Belajarlah adab, baru ilmu”

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Astro Baru

Sumber : yoy.my

 

PERHATIAN: Pihak Astro Baru tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Astro Baru juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.