Gara-gara Isu Air di Selangor ,Ramai Terhibur Tengok Cara Lelaki Ini Simpan Air

Umum ketahui bahawa banyak kawasan di Selangor akan mengalami gangguan bekalan air berjadual berikutan kerja-kerja penambahbaikan dan penyenggaraan aset-aset kritikal seperti yang diumumkan pihak Air Selangor.

Kalau perhatikan media sosial, sejak semalam, ramai warga Selangor yang tinggal di kawasan yang bakal terjejas dengan gangguan bekalan air ini kelihatan dah mula untuk menyimpan air bagi mengharungi tempoh ketiadaan air yang dijangka selama 3 hari tersebut.

Seperti satu perkongsian di TikTok yang menarik perhatian ramai ini, seorang wanita dengan nama akaun amanda0774 ini telah berkongsi idea untuk penduduk yang bakal terjejas dengan cara yang lain daripada yang lain.

Seperti kebiasaan, sekiranya tiada bekalan air ni, pastinya orang ramai akan membuat persediaan awal dengan menadah air secukupnya menggunakan segala bekas, baldi ataupun tong air. Masa inilah, tong-tong air akan ‘laku keras’.

Namun, Amanda telah kongsikan satu idea yang boleh digunakan ramai lagi-lagi kalau tempoh gangguan yang diberitahu agak lama.

“Gunakan kolam mandi anak check” 

Menurut perkongsian tersebut, Amanda telah menadah air menggunakan kolam mandian kanak-kanak untuk menghadapi tempoh ketiadaan air kali ini. Selain itu, kalau perhatikan video tersebut, dia juga kelihatan menutup kolam tersebut dengan plastik lutsinar, dipercayai bagi mengelakkan ianya tercemar.

@amanda0774

Yang ada kolam anak boleh la guna cara saya ni 💕 #fyp #fyppp

♬ bunyi asal – HitamManis_86

“Buat sahabat Selangor agar menyimpan air, rasanya air tak ada dalam 3 ke 4 hari” tulisnya ringkas dalam ruangan komen.

Menariknya, perkongsian tersebut telah dibalas dengan sebuah lagi video oleh seorang lagi pengguna dengan nama akaun alan_tmg dengan cara yang sama tetapi meggunakan kolam yang lebih besar!

@alan_tmg

#stitch with @amanda0774 😅😅…

♬ original sound – αLαɳ Tamiang

Memasuki ruangan komen, ternyata ramai terhibur dengan video balasan daripada lelaki berkenaan selain ramai yang memberikan ‘plot twist’ yang mungkin berlaku seperti kolam tersebut bocor, budak-budak datang mandi dan lain-lain.

Menerusi komen balasan pemilik video, difahamkan memang tujuan dia menadah air menggunakan kolam bersar tersebut untuk kegunaan jiran dan secara berseloroh menjawab pertanyaan netizen bahawa jika ianya untuk kegunaan sendiri, pastinya boleh digunakan untuk sebulan.

Bagus persiapan yang dilakukan, siapa takde air tu, boleh roger abang ni… hikhik.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Astro Baru

Sumber : LobakMerah

 

PERHATIAN: Pihak Astro Baru tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Astro Baru juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Copy Artikel Kami Tanpa Kebenaran Akan Di Report Copyright,Jangan Menyesal Jika IA Anda Lost Access.

Leave a Reply

Your email address will not be published.