“Walaupun Kita Kabur Nama & No IC..”- Frontliner Pesan Jangan Kongsi Sijil Digital V4ksin di Media Sosial Sebab…

Bila program vaksinasi sudah hampir tiba ke peringkat ‘komuniti kelomp0k’, wujud pula satu isu dimana golongan yang tidak mahu ambil vaks1n ini cuba ambil kesempatan untuk dapatkan sijil vaks1n secara ‘cur1’.

Macam-macam kaedah, antaranya minta tidak mahu disunt1k di PPV, hanya ingin sijil dan ada juga yang ambil kesempatan meminta daripada penerima.

Jangan upload sijil digital dekat media sosial.”

Justeru, salah seorang pekerja barisan hadapan menerusi akaun TikTok miliknya menasihati orang ramai supaya tidak kongsikan sijil yang sudah diterima di media sosial seandainya dah selesai terima 2 dos suntikan.

“Dekat status Whatsapp ke, Facebook ke, Twitter ke, Instagram ke, sebab apa? Bila awak buat macam tu, awak dah bagi peluang kepada golongan-golongan antivax atau yang tak nak vaksin ni, memanipulasikan sijil awak tu.”

Diaorang boleh print out, diaorang boleh gunakan untuk keperibadian diaorang sendiri, nanti awak juga yang dapat susah.

Katanya lagi walaupun kita dah kaburkan nama, nombor kad pengenalan, ia tetap membawa risiko.

“Walaupun kita dah kabur nama, no ic semua, tetap juga dapat manipulasi, sebab apa, kerajaan sekarang, masih belum suruh untuk kita print out sijil yang ada dalam MySejahtera tu.”

Dalam masa 9 jam ia dikongsikan video ini telah meraih lebih daripada 800K jumlah tontonan, 65.1K jumlah likes.

Dalam video sebelumnya, pemuda ini turut memberikan penjelasan dan perumpamaan yang jelas mengenai vaksin.

Katanya, ia ibarat kita menaiki kereta, pilihan kita untuk memakai tali pinggang keledar atau tidak biarpun tahu kebarangkalian kemalangan itu ada, cuma bezanya risiko bagi yang memakai tali pinggang itu berkurangan.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Astro Baru

Sumber : muraimy

 

PERHATIAN: Pihak Astro Baru tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Astro Baru juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Copy Artikel Kami Tanpa Kebenaran Akan Di Report Copyright,Jangan Menyesal Jika IA Anda Lost Access.

Leave a Reply

Your email address will not be published.