Apa sudah jadi? Ask4r g4rang akhirnya berjaya ‘ditewaskan’ tiga tentera kecil… anak ded4h bapa seronok sangat layan cucu sampai pit4m!

AKSINYA melayan cucu-cucu bermain temb4k-temb4k seperti permainan ‘ask4r-ask4r’ menjadi perhatian dengan video di aplikasi TokTok meraih lebih setengah juta tontonan.

Kelihatan seperti kebudak-budakan bersama anak-anak kecil, namun gerak-geri seorang datuk itu menghiburkan ramai sehingga dipuji sebagai ‘comel’.

Siapa sangka di sebalik lagaknya melakukan ser4ngan hend4p dan pergerakan merangkak ke depan ala komando, rupa-rupanya si datuk itu merupakan pesara tentera.

Anaknya, Muhammad Auf Mohd Ali memberitahu, rakaman itu dibuat pada Khamis sewaktu makan malam di rumah bapanya di Segamat, Johor.

Namun kata pemuda berusia 23 tahun itu, bapanya yang berumur 58 tahun itu lebih berminat untuk melayan dua anak buahnya, masing-masing berusia lima dan tiga tahun.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Masa tu kami panggil ayah untuk makan sekali, dan biarkan cucu-cucu ayah main ‘ask4r-ask4r’ selepas abang baru beli senapang untuk anak-anak dia.

“Tapi ayah tak join makan dengan kami sebab dia syok main temb4k-temb4k dengan cucu-cucu. Seronok sangat melayan cucu-cucu sampai lambat makan,” katanya kepada mStar.

Bapa Auf menganggotai Tenter4 L4ut Diraja Malaysia (TLDM) sejak 1978, sebelum berkhidmat di Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) dari 2006 sehingga bersara pada 2019.

pesara tentera layan cucu 2

Bapa Auf ketika berkhidmat di APMM.

Menurut anak keempat daripada tujuh beradik itu, bapanya sebenarnya merupakan seorang yang tegas dan gar4ng sehingga digervni anak-anak.

“Masa kecil-kecil dulu, kami adik-beradik susah nak cakap dengan ayah sebab t4kut. Ayah g4rang sangat, jadi kami lebih banyak bercakap dengan mak.

“Kalau balik lambat selepas pukul 7 malam, kena siap-siap usap betis. Kenapa? Sebab ayah akan standby kat pintu rumah dengan tali pinggang akan seb4t kat betis.

“Ayah memang mementingkan disiplin. Kalau anak-anak n4kal, suka g4duh-g4duh dan balik lambat memang kena seb4t… saya sendiri pernah kena seb4t,” ujarnya yang mengimbas kembali zaman dia dibesarkan di kuarters TLDM di Lumut, Perak.

pesara tentera layan cucu 3

Bapa Auf (kanan) di meja makan.

Auf yang baru berkahwin pada Mei lalu berkata, bapanya bagaimanapun menjadi lebih mesra sejak dikurniakan dengan tiga cucu setakat ini.

“Walaupun g4rang dengan anak-anak, ayah sebenarnya begitu mengambil berat terutama pendidikan. Perkara yang selalu ayah buat adalah periksa kereta anak-anak.

Masa kecil-kecil dulu, kami adik-beradik susah nak cakap dengan ayah sebab takut. Ayah g4rang sangat

MUHAMMAD AUF

“Kalau ada minyak hitam kurang ke, ada masalah ke, ayah akan suruh kami hantar kereta ke bengkel. Dia tak baiki kereta, tapi sedikit-sebanyak tahu pasal kereta,” katanya.

Tambah Auf, bapanya yang merupakan penyokong pasukan Johor Darul Ta’zim (JDT) menghabiskan waktu persaraannya dengan melakukan kerja-kerja kampung selain berkebun.

pesara tentera layan cucu 4

Auf (lima, kanan) bersama keluarga.

“Percaya atau tidak, ayah juga selalu masuk dapur tolong potong-potong bahan-bahan untuk persiapan mak memasak,” katanya sambil menambah ibunya berusia 52 tahun.

Auf yang bertugas sebagai operator skylift berkata, aktiviti bermain ‘4skar-4skar’ antara bapanya bersama anak-anak buah tidak berhenti setakat itu, malah diteruskan keesokan hari.

“Cucu-cucu pun seronok bila atuk suka melayan. Malamnya main lagi tapi tak tahu permainan apa, saya tahu ayah dan cucu-cucu berlari pusing-pusing kereta di depan rumah.

“Masuk rumah je ayah dah mula rasa pit4m sampai munt4h-munt4h. Kasihan pula tengok ayah. Begitulah ayah seronok sangat bermain dengan cucu-cucu sampai lupa dia penat,” katanya.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber : mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published.