5 Fakta Tentang Pem3rgian Benjy Ibrahim, Pernah Meng4du Cara Layanan Di Penj4ra Medan

Berita bekas pelakon, Benjy Ibrahim meningg4l dunia pagi tadi mengejvtkan dunia seni tanah air tidak terkecuali dari negara seberang.

Pemergian Benjy pada usia 42 tahun akibat s4kit  asma diratapi semua sahabat dan rakan artis yang turut mengucapkan salam takziah buatnya. Berikut 5 fakta tentang kem4tian Benjy yang kami rangkumkan dari pelbagai sumber.

Meningg4l Dvnia di Medan, Indonesia

Menurut laporan dari Astro Awani, anak lelaki kepada Allahyarham Azean Irdawaty menghembuskan nafas terakhir di sebuah hospital di Medan, Indonesia pada hari ini, Ahad 11 Julai 2021.

Selepas mendengar khabar berita duka ini, difaham ayah Benjy, Khairil Anwar Zainal Mukhtar Rashidi sedang mendapatkan bantuan dari pejabat Konsulat Jeneral Malaysia di Medan, Indonesia untuk pengurusan jen4zah.

Sudah Lama Meng4lami mas4lah 4sma

Sebelum pemergian Benjy, Setiausaha Agung Seniman, Mohd Hafiz Mohd Nafiah sempat menghubungi aktor berbakat ini. Katanta Benjy mengalami masalah 4sma dan alat sedut (inhaler) yang dia perlukan kosnya agak mahal di sana.

Menurut Hafiz, harganya sekitar RM300 dan pihak penj4ra tidak menyediakan ubat ini kerana jenis yang digunakan itu bukan seperti biasa.

Mula Merasa Tertek4n Di Penjara Medan Indonesia

Seperti yang dilaporkan di Astro Awani, pada Disember 2018, Presiden Seniman, Zed Zaidi pernah melawat Benjy di penjara berkenaan. Ini disusuli kunjungan Mohd Hafiz yang memberi sumbangan kepada pelakon terbabit, April tahun 2019.

Dalam pertemuan itu, Hafiz  bimbang akan kesihatan ment4l Benjy yang telah lebih tiga tahun menerima hvkuman di penj4ra itu. Kataya, pada masa itu Benjy dikatakan dia agak tertek4n . Ini kerana penj4ra di sana sangat berbeza jika dibandingkan dengan fasiliti, keselesaan  dan cara layanan dan sebagainya di Malaysia.

Hukvman 11 Tahun Penj4ra

Untuk info, Pada 18 Oktober 2017, Benjy dij4tuhkan hvkuman penj4ra selama 11 tahun tiga bulan selepas didapati bersalah oleh Mahkamah Daerah Medan, Indonesia. Benjy dituduh memiliki d4dah jenis meth4phetamine seberat 4.5 gram yang disembunyikan pada bahagian dubvrnya.

Meningg4lkan Anak Berusia 16 Tahun

Benjy merupakan seorang pelakon lelaki popular pada era 90an di Malaysia. Beliau merupakan anak lelaki tunggal pelakon dan dramatis terkenal, Allahyarhamah Azean Irdawaty. Benjy mula dikenali sebagai pelakon sejak zaman kanak-kanak lagi iaitu melalui filem Perempuan (1988).

Dia berkahwin dengan Safiya Stephanie Kar-Leng Leen namun bercerai pada tahun 2013 dan mempunyai seorang anak, Firdaus Juan Benjamin berusia 16 tahun.

Al-Fatihah…

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber : muraimy

Leave a Reply

Your email address will not be published.