“Buka mata mak, mengucap mak…”

Kuala Lumpur: “Mak buka mata mak, bangun mak, mengucap mak…,” kata seorang wanita kepada ibunya yang dipercayai pes4kit Cov1d-19 dan sedang dirawat di hospital.

Hanya raungan dan ratapan kes3dihan lapan sekeluarga itu dapat didengari dalam panggilan video yang tular di media sosial, hari ini.

Video berdurasi satu minit 37 saat itu dikatakan membabitkan panggilan video antara seorang ibu yang sedang bertarung nyawa bersama anaknya.

Difahamkan, kejadian berkenaan berlaku di Hospital Shah Alam dan wanita itu men1nggal dunia tidak lama kemudian.

Seorang lelaki dipercayai menantu kepada wanita itu berkongsi catatan di media sosial mengenai perkara itu.

“Hari ini 24 Mei pukul 4.45 pagi tadi, ibu mentua kesayangan saya telah kembali ke rahm4tullah. Men1nggal dunia di Hospital Shah Alam. Arw4h men1nggal sebab Cov1d-19. Tiga minggu dalam ICU (unit rawatan rapi) sebab s3sak nafas perlukan bantuan oksigen.

“So, (jadi) punca kene (dij4ngkiti) Cov1d adalah kerana kakak ipar dapat melalui kawan ‘office’ dia. Kakak ipar jumpa mak mentua saya cium tangan dan berborak (berbual) rapat-rapat. Bila kakak ipar pergi buat ‘swab test’ positif (Cov1d-19).

“Bawa mak mentua pergi ‘test’ terus positif. Boleh bertahan tiga minggu sahaja selepas itu men1nggal dunia. Jadi hati-hati kawan-kawan semua ya,” katanya di dalam tangkap layar yang dikongsikan di media sosial.

Turut dikongsikan ialah penjelasan mengenai mengapa video itu dibuat, difahamkan untuk memberi ruang kepada ahli keluarga melihat pesakit.

Tangkap layar itu menyatakan doktor akan membuat panggilan video kepada ahli keluarga apabila tahap oksigen pesakit terlalu rendah, berikutan mereka tidak dibenarkan melawat pesakit di hospital.

Di dalam video itu, anak dan menantu wanita itu menangis sambil memanggil ibu mereka sebelum panggilan video ditamatkan.

Turut kedengaran, suara seorang wanita mengajar pesakit itu mengucap dua kalimah syahadah.

 

 

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page

Sumber: HMetro

Leave a Reply

Your email address will not be published.